Prosjektarbeid er en jobb vi gjør sammen med andre. I hverdagen hører du om prosjektgrupper og team. Det er de som sammen skal dra lasset. Team er ikke det samme som gruppe. Grupper arbeider ikke alltid optimalt. Flere undersøkelser viser til at medlemmer av grupper anstrenger seg mindre enn når de arbeider alene. Dette kalles «social loafing». Anstrengelsene overlates til de andre i gruppen. Et team har felles mål og de arbeider meget bra sammen. Deltakerne dyrker forskjellighet og de vet at de er gjensidig avhengig av hverandre for å nå målene. Enhver prosjektleder bør vurdere om gruppen må samarbeide som et team.
De fleste teammodeller bygger på at teamet er fast bemannet og at oppgavene er veldefinert. Det er ikke alltid slik. Oppgaven kan være uklar og mennesker går inn og ut avhengig av behov. Personer er ”plukket” ut av andre, basert på fagkompetanse og tilgjengelighet. Evnen til å arbeide sammen med andre kommer lenger nede i rekken. Tenk på:
- Det vil ta tid og utvikle det ideelle team og mange prosjekter vil ikke oppnå det.
- Behovet for det ideelle team vil også avhenge av oppgaven som skal løses.
- For prosjekter som krever mye samhandling er det viktig å prioritere teamutvikling.
- Krever ikke oppgaven stor grad av samhandling er en arbeidsgruppe godt nok.
Når vi utvikler team hører vi ofte ord som lagfølelse og teamspirit. Dette er ord som vektlegger at teamet er viktig som en samlet enhet. Vi snakker om kollektiv identitet, noe vi utvikler i prosjektet når vi har:
- utviklet felles mål, verdier og normer for teamet gjennom diskusjoner
- gode opplevelser i fellesskap gjennom for eksempel teambyggingssesjoner
- et team som anerkjenner den enkelte team medlems unike verdi og bidrag
- et eget navn på teamet
- ekstern kommunikasjon rundt teamet som er positiv
- en opplevelse av at teamet lykkes
- en kultur av personlig ivaretakelse og respekt
- tilfredshet i teamet
Prosjektledere kjemper ofte om deltagernes tid og forpliktelse. Den som greier å bygge en positiv kollektiv identitet, som gjør at enhver deltager har prosjektet som sin første prioritet, vinner.
Enkeltpersoner får ofte en spesiell rolle i team. Som regel er en slik rolle knyttet til noe i personligheten. Dette kan være utfordrende, spesielt hvis du selv har en helt annerledes måte å være på. Skal jeg opptre som jeg vanligvis pleier, eller skal jeg forsøke å tilpasse meg den andre?
Det er en utbredt forståelse for at team med forskjellige mennesker er mer effektive enn team med like mennesker. Husk på at det å drive slike team krever tid og gode lederegenskaper.
”Godfot teorien” til Nils Arne Eggen er bra. Effektive team har identifisert de enkelte medlemmenes gode føtter, og fordelt arbeidsoppgaver i henhold til talent og lyst. Et riktig sammensatt team gir mulighet for riktig ansvars- og oppgavefordeling. Det øker effektiviteten.
Det er en god hjelp å kunne måle teamdeltakernes oppfatning av hvordan arbeidet går. Fire faktorer er viktige:
- Mål må skape effektive og kreative team gjennom fokus og retning. Målene må oppleves som klare, de må være til nytte og verd å oppnå. Mål må gi en felles grunnmur.
- Deltakertrygghet er sentralt. Mye er gjort ved god informasjon og ved at deltagerne opplever at de har innflytelse. Det å samles ofte vil styrke samholdet.
- Støtte til nyskaping viser hvorvidt teamet snakker åpent om forandring (uttrykt støtte) og hvorvidt teamet i virkeligheten bidrar aktivt for å utvikle hverandres idéer (utført støtte).
- Resultatorientering ser på om teamet viser kvalitetsbevissthet og sørger for grundig evaluering av idéene som fremmes, og hvorvidt man foretar en god idéutnyttelse internt i teamet.